Lammetjes tellen in de schaapskooi blijkt geen eenvoudige klus. Foto Jan Anninga

Pasgeboren lammetjes en een extra vrije dag: voldoende aanleiding om met Pasen een schaapskooi te bezoeken. Beschuit met muisjes bij schaapskudde Benneveld

Bezoekers kunnen deze tweede paasdag op kraamvisite in de stal waar herder Marco Borkes uitgebreid de tijd neemt om vragen te beantwoorden. Over de oormerken bijvoorbeeld, die zo onnatuurlijk ogen in de nog kleine oortjes. „We zouden het natuurlijk liever niet doen’’, zegt hij, „maar het is verplicht.’’

Op schoot in slaap vallen

In de stal is een hek geplaatst om de ooien en lammeren voldoende rust te bieden, maar Borkes brengt de lammetjes met veel plezier naar de bezoekers om ze te laten aaien. Kinderen klimmen op het hek om ze te knuffelen, maar ook om ze te tellen want daarmee kan een leuke prijs gewonnen worden: het vernoemen van een lammetje.

Een meisje telt er 21, maar ondanks de verschillende kleuren valt het niet mee. De ooien staan er vaak voor en de lammetjes zijn beweeglijk. Wie meer wil dan aaien, krijgt van Borkes een lammetje in de armen gedrukt. Een lammetje dat door de moeder verstoten is en daarom de fles krijgt, valt na het drinken zelfs in slaap op de schoot van een trouwe bezoeker.

Beschuit met muisjes

Wibbina van Ginkel, eveneens herder en een van de vier beheerders van de schaapskooi, deelt ondertussen beschuit met muisjes uit en informeert bezoekers over het vilten van wol. „In Wolwerkplaats Benneveld geven we het hele jaar workshops en op de lammetjesdag hebben we altijd wat activiteiten om mensen te laten kennismaken met schapenwol en de producten die we ervan maken.”

De viltzeepjes bijvoorbeeld, waar twee jonge bezoekers druk mee bezig zijn. De schapenwol wordt samen met een klein zeepje tot gladde bolletjes gewreven. ,,Daar kun je mee scrubben of je handen wassen’’, vertelt Wibbina. ,,Na verloop van tijd blijft de wol over.’’ Zelf maakt ze grotere creaties met het zachte materiaal: lampenkappen en vloerkleden.

Geen broodfokkers

Schaapskudde Benneveld wordt gerund door Marco Borkes, Wibbina van Ginkel, Ralf Groeneveld en Karin Rosier. Wibbina: „Verder zijn er vijftien vrijwilligers actief. We hebben Drents Heideschapen die vijf plekken in de omgeving begrazen. Hobbymatig, we zijn geen broodfokkers.” Als actief stamboekfokker draagt de kudde echter wel een steentje bij aan de instandhouding van het ras.

De 8-jarige Coen uit Coevorden maakt zich niet druk om dat soort zaken, maar hij wil wel graag meer weten over de schapen. Hij schrijft zich daarom in voor de nieuwsbrief. „Ik vind het hier leuk. Vandaag heb ik lammetjes geaaid, maar ik heb nog nooit eentje de fles gegeven.’’

Dagblad van het Noorden