Over de wolwerkplaats

Wibbina van Ginkel
Wibbina van Ginkel

Onze volwassen Drents Heideschapen worden jaarlijks met de hand geknipt en leveren daarbij enkele kilo’s wol per schaap. De typische, sluike, harige structuur met veel lengte is geliefd bij vilters en textielkunstenaars.

De mens heeft zich eeuwenlang in vilt gehuld, maar tegenwoordig is deze textielsoort praktisch uit het straatbeeld verdwenen. Toch wil ik ervoor zorgen dat deze oeroude textielsoort springlevend blijft. Als inwoonster van Benneveld ben ik fervent liefhebster van het vilten en ik wil via workshops mijn passie met belangstellenden delen.

Al een aantal jaren fokken wij met plezier en toewijding Drents Heideschapen. Hier komen met het knippen prachtige vachten af. Gaandeweg ontdekte ik dat met deze schapenwol heel veel creaties mogelijk zijn. Door de plukken wol neer te leggen in de vorm en te bewerken met water en zeep maak ik naar eigen inzicht allerlei creaties.

Door zelf de afgelopen jaren tal van workshops te hebben gevolgd heb ik me echt kunnen verdiepen in de vele toepassingsmogelijkheden van het vilten. Deze kennis wil ik nu graag met anderen delen. Het wolvilten is de laatste jaren herontdekt. Volgens mij is dat terecht. Het is heerlijk om met wol, water en zeep te spelen, om met je handen te creëren. De fysieke inspanning die het vergt en het tijdrovende karakter van het vilten werken rustgevend. Het is een mix van expressie en bewustwording.

Vilten is nog echt handenarbeid. Je hebt geen naald en draad of naaimachine nodig. Vilt ontstaat door wol- of zijdevezels met een bepaalde techniek over elkaar heen te wrijven. Hierdoor kan je dus eindeloos nieuwe stukken vilt aan elkaar vasthechten. Het uitvoeren van dit oude ambacht en de technische mogelijkheden geeft mij steeds weer nieuwe inspiratie voor nieuwe ontwerpen. Ik vilt onder meer vloerkleden, lampen, kussens, tassen en stoelbekleding._D7K1660